Pressmeddelande: Invigning och öppet hus i Sävsjö

12/06/2013

Tisdagen den 18 juni invigs den första gastankstationen i Sävsjö. Stationen kommer att ligga intill Djupadals reningsverk och i anslutning till Sävsjö Biogas produktionsanläggning.

– Sedan tidigare har vi stationer i Jönköping och Nässjö och det är roligt att etablera fler stationer i Småland, där efterfrågan på fordonsgas ökar kontinuerligt. I september öppnar vi dessutom en station för flytande gas i Jönköping, säger Bo Ramberg, VD FordonsGas Sverige AB.

Sävsjö kommun har varit drivande för att få en tankstation för fordonsgas på plats.
– Vi är glada för att ha både en biogasproduktionsanläggning och en tankstation för gas i kommunen. Vi sluter kretsloppet och producerar vårt eget bränsle. Dessutom säljs gasbilar av både lokala och regionala återförsäljare och det finns en rad olika märken att välja mellan. Som exempel finns Subaruåterförsäljare här i stan och i Nässjö finns både Volvo och Volkswagenhandlare med flera, säger Kennert Gustafssson på Sävsjö kommuns utvecklingsavdelning.

Etableringen av gastankstationen hade inte varit möjlig utan Sävsjö Biogas som ägs av Göteborg Energi och Vrigstad Fjärrvärme och är ett samprojekt med lokala lantbrukare.
– Tillsammans med lokala lantbrukare i Sävsjö producerar vi nu biogas och biogödsel i anläggningen. Vi kommer leverera upp till 19 GWh biogas per år, vilket motsvarar cirka 2,2 miljoner liter bensin om den används som fordonsgas. Biogas som fordonsbränsle bidrar bland annat till lägre utsläpp av både koldioxid och partiklar. Biogödsel är en förstklassig produkt som är ett alternativ till konstgödsel och som minskar lukten vid gödsling, vilket uppskattas både av lantbrukaren och av grannarna, säger Ann-Charlotte Frick, VD på Sävsjö Biogas.

På den officiella invigningen kommer Bosse ”Bildoktorn” Andersson vara på plats och tanka första bilen med gas för att sedan diskutera gasbilar och Svanenmärkt fordonsgas med besökare och representanter från FordonsGas Sverige AB och Sävsjö Biogas. Dessutom erbjuds grillat från lokala lantbrukare och öppet hus både på biogasanläggningen och på Djupadals reningsverk.

– Vi möter ett stort intresse, därför känns det roligt att öppna anläggningen för besök i samband med FordonsGas invigning. Här finns också möjlighet att träffa lantbrukare som levererar substrat till anläggningen i form av gödsel, avslutar Ann-Charlotte Frick.

För ytterligare information och bilder
www.savsjobiogas.se och www.fordonsgas.se

Ann-Charlotte Frick, Sävsjö Biogas, 070-762 61 49
Maria Zachau, FordonsGas Sverige AB, 0767-92 70 25